top of page

IKEA hack - Amikor egy bútor új életre kel

Néhány egyszerű trükk segítségével könnyedén új életet lehelhetsz megunt bútoraidba, de az IKEA-ban vásárolt bármelyik lakberendezési tárgyat is egyszerűen “meghekkelheted” legyen az egy komód vagy éppen egy tároló kosár, a lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt!


Otthonunk berendezésénél a praktikusságra, a helykihasználásra törekszünk, erre jön ráadásnak a dekoráció, hogy feldobjuk valami olyan darabbal, ami tükrözi az egyéniségünket. A leginkább költséghatékony megoldás egy régi bútordarab újragondolása, vagy az IKEA hack. Az IKEA bútorok népszerűsége máig töretlen megfizethetőségük és letisztult, egyszerű stílusukból adódóan. Éppen ezért szinte kiáltanak a kreativitásért, és remek alapanyagot biztosítanak ahhoz, hogy új funkciót vagy új köntöst adva nekik egyedi és különleges darabjai legyenek otthonodnak. Az IKEA vásárlók évek óta “hekkelik” az IKEA bútorait. A hekkelés alatt pedig minden olyan átalakítást értünk, amely nem szerepel az összeszerelési útmutatóban, tehát ha teljesen új funkciót adsz a bútornak, vagy megváltoztatod a külsejét (pl. festéssel vagy a polcok variálásával), tehát a saját profilodra szabod és így egy teljesen új bútordarabot hozol létre.
forrás: homebnc.com


A legtöbb lehetőséget a következő, egyszerű, letisztult alapdarabok rejtik: a RAST komód, a TARVA ágy, valamint a HEMNES termékcsalád és az IVAR sorozat, amelyekből egy kis fantáziával különleges bútorokat varázsolhatsz. Inspirációban pedig nincs hiány, az Ikeahackers oldalon például számtalan megvalósult ötletet találhatsz, akár bútordarabra keresve is. Sőt magán az IKEA oldalán is találsz néhány javaslatot.


Csak hogy lásd, tényleg nem túl nagy ördöngősség az IKEA hack, jöjjön pár egyszerű tipp:


  • “Emeld a lécet!” Egyedi bútorlábak hozzáadásával igazán különleges bútordarabot hozhatsz létre.

forrás: cdn.shopify.com

  • Építsd be! A BILLY könyvespolcok egymáshoz illesztésével és a teljes falmagasság kihasználásával megspórolhatod az asztalost is!

  • “Színezd újra!” Fesd át, adj hozzá új fogantyúkat és rá sem ismersz az eredeti bútordarabra!

  • Gondold újra! Dobd fel az étkezőt egy nem mindennapi lámpaernyővel, és adj új életet az unott, sarokban porosodó kosaradnak!


forrás: cdn.shopify.com

  • Könyvespolc egy kicsit másképp! Hozz ki a legtöbbet egy KALLAX-ból és csinálj belőle például egy pénztárcabarát konyhaszigetet!


Forrás: pinterest.com


A festésről érdemes bővebben szót ejteni, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módszer egy sablonos vagy épp egy régi bútordarab felújításának. Az IKEA bútorok esetén a következő lépéseket követve biztos a siker:

  1. Mivel fényes vagy laminált felületről van szó, ezért a csiszolást bátran elhagyhatod, elég portalanítani és tisztítószerrel, kis vízzel letakarítani.

  2. Ha tiszta a felület, jöhet az alapozás. Erre a célra az Ottex vagy a Autentico Primer alapozókat érdemes használni, amelyek kifejezetten jó tapadást biztosítanak a későbbi festéshez.

  3. Az így előkészített bútort ezt követően tulajdonképpen bármilyen festékkel festheted.

Választhatod a klasszikus lazúr festékeket, így a fa természetes és gyönyörű erezete továbbra is látszani fog, sőt egyfajta védőréteg is képződik a bútor felületén. Ezeket a festékeket bármelyik barkácsboltból vagy festék szaküzletből beszerezheted.


forrás: thedesignuk.com

A manapság népszerű krétafestékek könnyen kezelhetőek, ezért is használják főleg házi bútorfestéshez. Ma már itthon is rengeteg gyártó terméke kapható, így a Dixie Belle, Annie Sloan, Lignocolor, Vintage paint festékek, vagy éppen az Azúr Bagoly tejfestékei vagy a HH krétafestékek is. A krétafesték jól tapad a laminált bútorfelületen és különleges, matt hatást ad a fának, azonban zárásként mindig le kell még kenni lakkal vagy wax-szal a bútort. A festéshez pedig használhatsz ecsetet, szivacsot vagy akár velúrhengert is a tökéletes, csíkmentes eredmény eléréséhez.


Nem vagy elég bátor? Ha már elhatároztad magad, de nem tudod hogyan vágj bele, akkor az Azúr Bagoly Alkotóműhely vagy a HH festék Shop workshopjain a helyed, ahol elsajátíthatod a festés csínját-bínját.
Comments


bottom of page