top of page

IKEA hack - Amikor egy bĂștor Ășj Ă©letre kel

NĂ©hĂĄny egyszerƱ trĂŒkk segĂ­tsĂ©gĂ©vel könnyedĂ©n Ășj Ă©letet lehelhetsz megunt bĂștoraidba, de az IKEA-ban vĂĄsĂĄrolt bĂĄrmelyik lakberendezĂ©si tĂĄrgyat is egyszerƱen “meghekkelheted” legyen az egy komĂłd vagy Ă©ppen egy tĂĄrolĂł kosĂĄr, a lehetƑsĂ©geknek csak a fantĂĄziĂĄd szabhat hatĂĄrt!


Otthonunk berendezĂ©sĂ©nĂ©l a praktikussĂĄgra, a helykihasznĂĄlĂĄsra törekszĂŒnk, erre jön rĂĄadĂĄsnak a dekorĂĄciĂł, hogy feldobjuk valami olyan darabbal, ami tĂŒkrözi az egyĂ©nisĂ©gĂŒnket. A leginkĂĄbb költsĂ©ghatĂ©kony megoldĂĄs egy rĂ©gi bĂștordarab ĂșjragondolĂĄsa, vagy az IKEA hack. Az IKEA bĂștorok nĂ©pszerƱsĂ©ge mĂĄig töretlen megfizethetƑsĂ©gĂŒk Ă©s letisztult, egyszerƱ stĂ­lusukbĂłl adĂłdĂłan. Éppen ezĂ©rt szinte kiĂĄltanak a kreativitĂĄsĂ©rt, Ă©s remek alapanyagot biztosĂ­tanak ahhoz, hogy Ășj funkciĂłt vagy Ășj köntöst adva nekik egyedi Ă©s kĂŒlönleges darabjai legyenek otthonodnak. Az IKEA vĂĄsĂĄrlĂłk Ă©vek Ăłta “hekkelik” az IKEA bĂștorait. A hekkelĂ©s alatt pedig minden olyan ĂĄtalakĂ­tĂĄst Ă©rtĂŒnk, amely nem szerepel az összeszerelĂ©si ĂștmutatĂłban, tehĂĄt ha teljesen Ășj funkciĂłt adsz a bĂștornak, vagy megvĂĄltoztatod a kĂŒlsejĂ©t (pl. festĂ©ssel vagy a polcok variĂĄlĂĄsĂĄval), tehĂĄt a sajĂĄt profilodra szabod Ă©s Ă­gy egy teljesen Ășj bĂștordarabot hozol lĂ©tre.




forrĂĄs: homebnc.com


A legtöbb lehetƑsĂ©get a következƑ, egyszerƱ, letisztult alapdarabok rejtik: a RAST komĂłd, a TARVA ĂĄgy, valamint a HEMNES termĂ©kcsalĂĄd Ă©s az IVAR sorozat, amelyekbƑl egy kis fantĂĄziĂĄval kĂŒlönleges bĂștorokat varĂĄzsolhatsz. InspirĂĄciĂłban pedig nincs hiĂĄny, az Ikeahackers oldalon pĂ©ldĂĄul szĂĄmtalan megvalĂłsult ötletet talĂĄlhatsz, akĂĄr bĂștordarabra keresve is. SƑt magĂĄn az IKEA oldalĂĄn is talĂĄlsz nĂ©hĂĄny javaslatot.


Csak hogy lĂĄsd, tĂ©nyleg nem tĂșl nagy ördöngƑssĂ©g az IKEA hack, jöjjön pĂĄr egyszerƱ tipp:


  • “Emeld a lĂ©cet!” Egyedi bĂștorlĂĄbak hozzĂĄadĂĄsĂĄval igazĂĄn kĂŒlönleges bĂștordarabot hozhatsz lĂ©tre.

forrĂĄs: cdn.shopify.com

  • ÉpĂ­tsd be! A BILLY könyvespolcok egymĂĄshoz illesztĂ©sĂ©vel Ă©s a teljes falmagassĂĄg kihasznĂĄlĂĄsĂĄval megspĂłrolhatod az asztalost is!

forrĂĄs: 11magnolialane.com

  • “SzĂ­nezd Ășjra!” Fesd ĂĄt, adj hozzĂĄ Ășj fogantyĂșkat Ă©s rĂĄ sem ismersz az eredeti bĂștordarabra!

  • Gondold Ășjra! Dobd fel az Ă©tkezƑt egy nem mindennapi lĂĄmpaernyƑvel, Ă©s adj Ășj Ă©letet az unott, sarokban porosodĂł kosaradnak!


forrĂĄs: cdn.shopify.com

  • Könyvespolc egy kicsit mĂĄskĂ©pp! Hozz ki a legtöbbet egy KALLAX-bĂłl Ă©s csinĂĄlj belƑle pĂ©ldĂĄul egy pĂ©nztĂĄrcabarĂĄt konyhaszigetet!


ForrĂĄs: pinterest.com


A festĂ©srƑl Ă©rdemes bƑvebben szĂłt ejteni, hiszen ez az egyik legegyszerƱbb mĂłdszer egy sablonos vagy Ă©pp egy rĂ©gi bĂștordarab felĂșjĂ­tĂĄsĂĄnak. Az IKEA bĂștorok esetĂ©n a következƑ lĂ©pĂ©seket követve biztos a siker:

  1. Mivel fĂ©nyes vagy laminĂĄlt felĂŒletrƑl van szĂł, ezĂ©rt a csiszolĂĄst bĂĄtran elhagyhatod, elĂ©g portalanĂ­tani Ă©s tisztĂ­tĂłszerrel, kis vĂ­zzel letakarĂ­tani.

  2. Ha tiszta a felĂŒlet, jöhet az alapozĂĄs. Erre a cĂ©lra az Ottex vagy a Autentico Primer alapozĂłkat Ă©rdemes hasznĂĄlni, amelyek kifejezetten jĂł tapadĂĄst biztosĂ­tanak a kĂ©sƑbbi festĂ©shez.

  3. Az Ă­gy elƑkĂ©szĂ­tett bĂștort ezt követƑen tulajdonkĂ©ppen bĂĄrmilyen festĂ©kkel festheted.

VĂĄlaszthatod a klasszikus lazĂșr festĂ©keket, Ă­gy a fa termĂ©szetes Ă©s gyönyörƱ erezete tovĂĄbbra is lĂĄtszani fog, sƑt egyfajta vĂ©dƑrĂ©teg is kĂ©pzƑdik a bĂștor felĂŒletĂ©n. Ezeket a festĂ©keket bĂĄrmelyik barkĂĄcsboltbĂłl vagy festĂ©k szakĂŒzletbƑl beszerezheted.


forrĂĄs: thedesignuk.com

A manapsĂĄg nĂ©pszerƱ krĂ©tafestĂ©kek könnyen kezelhetƑek, ezĂ©rt is hasznĂĄljĂĄk fƑleg hĂĄzi bĂștorfestĂ©shez. Ma mĂĄr itthon is rengeteg gyĂĄrtĂł termĂ©ke kaphatĂł, Ă­gy a Dixie Belle, Annie Sloan, Lignocolor, Vintage paint festĂ©kek, vagy Ă©ppen az AzĂșr Bagoly tejfestĂ©kei vagy a HH krĂ©tafestĂ©kek is. A krĂ©tafestĂ©k jĂłl tapad a laminĂĄlt bĂștorfelĂŒleten Ă©s kĂŒlönleges, matt hatĂĄst ad a fĂĄnak, azonban zĂĄrĂĄskĂ©nt mindig le kell mĂ©g kenni lakkal vagy wax-szal a bĂștort. A festĂ©shez pedig hasznĂĄlhatsz ecsetet, szivacsot vagy akĂĄr velĂșrhengert is a tökĂ©letes, csĂ­kmentes eredmĂ©ny elĂ©rĂ©sĂ©hez.


Nem vagy elĂ©g bĂĄtor? Ha mĂĄr elhatĂĄroztad magad, de nem tudod hogyan vĂĄgj bele, akkor az AzĂșr Bagoly AlkotĂłmƱhely vagy a HH festĂ©k Shop workshopjain a helyed, ahol elsajĂĄtĂ­thatod a festĂ©s csĂ­njĂĄt-bĂ­njĂĄt.








bottom of page