top of page

Hogyan válasszunk „térre szabott” étkezőasztalt?

Életterünk egyik legfontosabb része az étkezőnk és/vagy konyhánk, rendszerint ott zajlanak a legfontosabb családi események, éppen ezért nagyon fontos, hogy a kényelem és az esztétikum mellett a jól kihasználhatóság és integrálhatóság is szerephez jusson. A megfelelő étkezőasztal kiválasztása során olyan dilemmák is felmerülhetnek, hogy számunkra milyen is az ideális asztalforma? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány szempontot, melyek segíthetnek megkönnyíteni ezt a döntést és eligazodni az asztalok speciális tulajdonságai között.



Négyzet alakú

Az egyik leggyakoribb étkezőasztal forma. Egyszerűségében rejlik az „ereje”. A legváltozatosabb hangulatú terekbe is könnyedén beilleszthető, a szögletes formák szinte mindenhova jól alkalmazkodnak. A négyzet alakú asztalon a terítés és az ültetés is tagoltan megoldható, elég hely jut az ételnek és nekünk egyaránt. Remekül kombinálható különféle széktipúsokkal és akár a falhoz is tolható, ezzel helyet spórolhatunk, ha éppen nem az étkezésen van a hangsúly. Számos előnye mellett kissé idejétmúlt vagy unalmas lehet egyesek számára. Kisgyermekes családoknál érdemes figyelni a sarok-élekre és gyermekek védelmére egyaránt, erre jó célt szolgálnak a levehető sarokvédők.


a kép forrása: www.abutoroutlet.hu


Téglalap alakú

Szinte minden olyan előnnyel rendelkezik, mint négyzet alakú „rokona”, viszont hosszúsága miatt megvan benne az a méltóságteljesség, hogy hivatalos és nagyobb létszámú összejövetelekre, sőt közösségi étkezőkbe (irodaházak, irodák étkezői) is ideális. Ez az asztalforma konkrét sarkaival viszont észrevétlenül is nagyobb távolságot „követel”, térre van szüksége, így nagyon szűk étkezőkhöz nem a legjobb választás.


a kép forrása: www.bonami.hu


Kerek, ovális

Ismét egy klasszikus forma, ami állandó népszerűségnek örvend. Az elmúlt évek során egyre több irodában is feltűnt, nem csak háztartásokban, ezáltal is növelve a közvetlenséget.

A kerek asztal "élnélkülisége" miatt sokkal lágyabb, meghittebb hangulatot sugároz, éppen ezért tökéletes amerikai konyhás vagy éppen hall-os étkezőmegoldások esetén. A különálló helyiségekben egy ovális asztal akár nagyobb baráti összejöveteleken is jó szolgálatot tehet, könnyen kivitelezhető a vendégek direktebb egymáshoz ültetése. Másik különlegessége a körbejárhatóság, ezáltal nemcsak funkcionális, hanem díszítő szerepet is betölthet, így célszerű központi helyre tenni, hogy ez a forma abszolút érvényesülni tudjon. Ideális és biztonságos lehet kisgyerekes háztartásokban, főleg a műanyag vagy puhafából készült verziók. A fentebb említett egyedi jellegek és a helytakarékosság miatt, kifejezetten kicsi vagy keskeny szobákba nem ajánlott ez a típus. Illetve, a tálalás a kerek asztalon nem mindig egyszerű feladat.



(kép forrása: www.innoshop.hu)


Lehajtható asztalok

Igazi ’urban king’, hisz ez a típus remekül alkalmazható olyan terek esetén, ahol nincs külön étkező vagy a konyha igen keskeny, például garzon- vagy panellakásokban, továbbá ne felejtkezzünk meg a balkonokról egy nyári vacsora alkalmával. Sajátossága, hogy rögzített felét a fal és egy láb tartja, így a szék-, és asztallábakkal nem kell különösebben bajlódni és bármikor egy mozdulattal eltüntethető. A formaválasztást nagyban befolyásolja a tér milyensége és funkciója. Ez az asztal típus könnyen tisztítható és praktikus. Azonban sajnos nagyobb asztaltársaság fogadására és kreatív átrendezgetésre nem alkalmas és a teherbírása sem a legnagyobb. Manapság már számtalan formában, anyagban és színben kapható, azonban külleme sajnos nem tudja felvenni a versenyt egy impozáns kerek és/vagy designer asztallal. Továbbá érdemes vele óvatosan bánnunk összecsukáskor, mert a rögzítőpántok (kivetőpánt) idővel megvetemedhetnek.


a kép forrása: www.wilsondo.hu


Központi lábas asztalok

Az ovális vagy kerek asztalok esetében elterjedtebb. Ahogy a neve is utal rá, az asztal teljes súlyát egyetlen központi láb tartja. Nagy előnye, hogy az asztallábak nem zavarják a székek elhelyezését az asztal körül. Szétszerelése és mozgatása is némileg egyszerűbb, mint négylábú verzióinak, mindemellett ad egy kifinomultabb megjelenést az asztalnak. Noha a gyártók egyre jobban figyelnek ezen fajták stabilitására is, mégis előfordulhat, hogy ingatagabbak lehetnek, főleg a könnyű anyagból készültek.


a kép forrása: www.hogyan-kell.com


Designer asztalok

Egyre többször érzékelhető manapság, hogy az asztal nem csak étkezésekre, tárolásra szolgál, hanem az otthon dísze is egyben. Mind hazai, illetve mind külföldi tervezőktől remek darabokra tehetünk szert, a minőségnek és a dizájnnak csak pénztárcánk szabhat határt.

Ezeknek az asztaloknak figyelmet kell adnunk, hiszen méretük, formaviláguk megköveteli a jól látható lokalizálást és a tágabb belső tereket. Nem törvényszerű, de a designer asztalok némileg sérülékenyebbek lehetnek, így célszerű nem túlzottan igénybe venni őket, hiába étkező asztalként is funkcionálnak.


a kép forrása: www.boconcept.com


Bővíthető asztalok

Szinte az összes formájú asztalnak létezik bővíthető verziója. Ez a típus nagyon hálás, mert szabadon alakítható vendégek számától és alkalomtól függően. Kiválasztáskor érdemes figyelembe vennünk, hogy „bővítés” során a forma és a méret, ezáltal a környezethez igazodó tulajdonságok is megváltozhatnak (négyzetből-téglalap, körből-ovális lesz).



a forrás anyaga: www.boconcept.com


Amikor étkezőasztalt választunk, a foma mellett az anyagra is legalább annyira fontos ügyelnünk, illetve arra, hogy asztalunkat, akár összecsukott, akár szétnyitott állapotban, kellő távolságra tudjuk helyezni más bútoroktól, figyelembe véve a hozzá tett székeket is.



bottom of page