top of page

Home office avagy az ideális otthoni irodakörnyezet


A home office a COVID járvány berobbanásakor tört be igazán a mindennapjainkba, nem pusztán fogalmi, hanem gyakorlati szinten is. A koronavírus előtti időszakban a szabadúszó vagy az ún. digitális nomád vállalkozók körében volt elterjedt az otthoni - irodán kívüli munkavégzés, rajtuk kívül néhány cég adott lehetőséget az alkalmankénti otthoni munkavégzésre. A távmunkának gazdasági és emberi oldalról is egyaránt akad előnye és hátránya.

Legkiemelkedőbb előnye az ingázással megspórolt idő. Az ingázás elhagyása nem csak több időt jelent, de csökkenti a közlekedéssel járó negatív környezeti hatásokat és a kiadásokat is redukálja. Cégeknek hosszú távon ezen felül is kevesebb rezsiköltség merül fel - az új iroda-fejlesztések során olyan - korábbihoz képest kisebb alapterületű - hibrid irodákat alakítanak ki, ahol a távmunka és a helyszíni munkavégzés egyaránt jelen van. Megkérdőjelezhető a hatékonyság - hisz nem minden szakmának és nem minden személyiségtípusnak való. Van akinek szüksége van a napi rituáléra, hogy elmenjen otthonról, felöltözzön és időben kötött keretek között közösségben végezze a feladatait, de van olyan is akit ez a fajta működési forma blokkol, akinek a nyugodt, csendes, zajoktól mentes otthoni környezet biztosítja az ideális munkahelyet.



A megfelelő munkakörnyezet kialakításának nagyban befolyásolja a hatékonyságot, ezt a témát vesszük most górcső alá, mivel lehet az otthoni munkaállomásunkat a lehető legkomfortosabb környezetté varázsolni. A COVID hozadéka lett, hogy egyes ingatlanfejlesztési projekteknél, társasházaknál már a házon belül kialakítanak egy olyan közösségi helyiséget, ahova el lehet vonulni dolgozni. Ez hosszú távon egy praktikus megoldásnak tűnik, hisz a családtagok nincsenek összezárva egész nap, nem kell ingázni, de mégis az otthon közelségében megvan a felszerelt infrastruktúra.


Mi a produktív home office ismérve? Először is ami a legfontosabb, hogy a személyiségtípusunknak megfelelően - milyen hang- és fényviszonyok között tudunk koncentrálni megkeressük a lakáson belül azt a helyet ahol berendezkedhetünk. Az egyedül élőknek itt egyszerűbb dolga van mint a családosoknak, hisz nem kell kalkulálniuk a családtagjaik életritmusával. Amire szükség lesz a nyugodt körülmények mellett megfelelő szék, asztal és lámpa valamint opcionálisan a dekoráció.





Milyen a jó szék?

A belsőépítészek és lakberendezők számára az iroda tervezésnél az egyik sarokpont - és az egyik legnagyobb kihívás az irodaszék kiválasztása az ügyféllel. Van olyan nagy cég ahol már a feladatkiírásban szerepel a bevált márka - ez a szerencsésebb eset - mások a tervezés során választják ki az ideális darabot. Itt jön a következő nehézség, hisz az irodaszék olyan, mint a cipő. Ki kell próbálni, hogy kényelmes-e számunkra. A tervezőirodáknak vannak kereskedő partnereik ahol jó esetben megtehető ez, de sajnos elég szűk skálán mozoghatunk. Az irodabútor gyártó cégek folyamatos kutatásokat végeznek, hogy megalkossák a tökéletes bútorokat. Mint a legtöbb mobiliánál a szék kiválasztásánál is 3+1 szempontnak kell érvényesülni egyetlen bútorban, ezek pedig az esztétika, funkció és ergonómia. A +1 szempont pont olyannyira fontos mint a másik három - legyen szó magánszemélyről vagy cégről, azaz mindez mennyibe kerül. A fenti szempontok alaposan megszűrik az itthon elérhető szortimentet.


Kinek milyen a jó szék?

Erre megint a cipős példát tudom felhozni. A pár ezer forintos darabtól a több százezres, akár milliós tételig találhatunk magunknak terméket. Mi a lényeg? Hogy a MI, egyéni kényelmi szempontjainknak, ízlésünknek elvárásainknak, pénztárcánknak megfeleljen. Személyes - tervezői véleményem, hogy érdemes egy jó minőségű, középkategóriás székbe befektetni, mert sok egészségügyi problémától tudjuk magunkat megóvni. A minőség itt is fontos, hisz senki nem szeretné, hogy a vásárolt termék fél év után szétessen alatta. Kiemelt irodabútor gyártó cég a Hermann Miller, Las, Kastel, Steelcase, Wilkahn stb.széles skálával rendelkeznek és folytonos fejlesztés és kutatások alapján alakítják ki a székeket, melyeknek fő erénye, hogy abszolút finomhangolható, azaz állítható hát-, kartámasz magasság, háttámla ellenállás testsúly alapján, test mozgását lekövető elemek és hosszú még a lista. Ezek a székek 150-250 ezer Forintos kategóriában elérhetőek. A statikusabb, azaz kevesebb beállítással rendelkező, ám kinézetre nem a klasszikus irodaszék formát öltő bútorzat 80-200 ezer Forint között már elérhető. Ezt inkább azoknak ajánlanám akik alkalmanként pár órára használják csak, nem napi 8-10 órában.






Milyen a jó íróasztal?

Az asztal kiválasztása attól függ mennyi hely áll rendelkezésünkre illetve mennyi felületre van szükségünk. A funkcionális szempontokon túl persze itt is az esztétika és az ár-érték arány meghatározó szempont. Az elmúlt években elterjedté váltak az emelhető asztalok - melyek manuálisan vagy motorikusan könnyedén álló asztallá varázsolható. Ez is egyénfüggő, hogy kinek alkalmas a rugalmas kialakítás. Ha megnézzük több iroda alaprajzát, úgy láthatjuk hogy a standard asztal méret általában a 140 cm széles 60 cm mély (és 73 cm magas). Az irányadó trendek a funkcionalitás, a letisztultság, flexibilitás, modularitás és a kábelvezetés praktikus elrejtése, a megfelelő minőségű alapanyagok együttállásában rejlenek. Otthoni felhasználásra elegendő egy egyszerűbb darab kiválasztása mely illik a meglévő enteriőrbe mint színben mint formában. Kiválasztásnál figyelembe kell venni a fiókokat, mert az akadályozhatja a kényelmes ülés és pozíció váltást, mozgásokat.




Milyen a jó megvilágítás?

A fény nagyobb hatással van a szervezetünkre mint gondolnánk. Komoly kutatásokkal vizsgálták a mesterséges fény hatását a szervezetre és a munkavégzésre. A hideg fény (5000-6500 K között) élénkít míg a meleg fény (2700-3300 K) a relaxációt segíti elő. A neutrális fény - amely megfelel a délutáni természetes fénynek semleges hatással van a szervezetre. Tervezőként én az utóbbit szoktam javasolni, a 3500-4000 Kelvines spektrumot. Professzionális, felső kategóriás lámpatesteknél már választható olyan termék, mely a napszaknak megfelelő színhőmérsékletet reprodukálja a beltérben, ez főként akkor különlegesen fontos amikor kevés természetes fény áll rendelkezésünkre. A helyi - asztali világítással erősíthetjük az otthonos hatást míg a centrális - mennyezeti fénnyel általánosan világíthatjuk be a teret. A világítás kiválasztásánál is az egyéni igényeknek megfelelően kell választani.





Szívesen olvasnál további tippeket, ötleteket lakásod, házad otthonos és jól működő berendezéséhez? Böngéssz tovább weboldalunkon és kövesd Facebook, illetve Instagram oldalunkat! Az ALAPRAJZNEKED.HU célja, hogy kis anyagi ráfordítással élhetőbb otthonokat teremtsen és a kihasználatlan, vagy rosszul berendezett tereket visszaállítsa a lakók szolgálatába!

bottom of page