top of page

Tér optikai növelése


Egy apró, zsúfolt lakás nemcsak a mindennapokat nehezíti meg, hanem jelentős hatást gyakorol a kedélyállapotra is. Bejegyzésünkből megtudhatod, milyen lépésekkel varázsolhatod élettered komfortosabbá nagyobb beruházások nélkül.


A japán lakberendezési elvek nem véletlenül terjedtek el ilyen mértékben, a zen útmutatásai szerint a teret meg kell szabadítani minden olyan felesleges tárgytól, dologtól, amely elvonná a figyelmet önmagunkról. Saját magunk megtalálása ugyanis csak a bennünket körülvevő rend, nyugalom és harmónia mentén történhet.




  • Szabadulj meg a feleslegtől!

Az optikai térnövelés első lépéseként szabadulj meg a felesleges holmiktól, nem használt bútoroktól és adj helyet a térnek!


  • Engedj be több fényt!

Ez a lépés ugyan nem valósítható meg bármely otthonban, lehetőség szerint azonban érdemes minél több természetes fényt beengedni, hogy átjárja a helyiség minden szegletét. Világos, fényáteresztő függönyökkel még tovább növelhető a hatás.


  • Kettőzd meg a teret!

Ízléses mértékben tükrökkel, akár kétszeresére is növelheted a terület nagyságát, azonban érdemes odafigyelni, hogy a hálószobában és az ágy környékén elhelyezett tükör nyugtalanító hatással lehet a tudatalattira, emiatt ezt a fortélyt a lakás többi részében ajánlatos alkalmazni.


  • Tedd világosabbá!

A falakat és járófelületet célszerű világos burkolattal fedni, a fehér vagy világos tónusú árnyalatok kiemelik a kisebb terek adottságait.


  • Ideális bútorok és textíliák kombinálása.

A szellősebb jellegű bútorok rengeteg teret szabadíthatnak fel számodra és a polcos szekrények tovább növelhetik ezt a hatást. Az ideális szőnyeg világos, ez ugyan több odafigyelést igényel, mégis megéri a fáradalmakat. A megfelelő árnyalatok kombinációja nemcsak optikailag válik a szoba előnyére, de még a légkör érzetét is javítja.


  • Térelválasztás illúziója.

A terek felosztásával nem minden esetben csökken a terület. A megfelelő térelválasztó olyan benyomást kelt, mintha több szoba lenne a helységen belül, így a tagoltságából adódóan ad vissza nagyobb térhatást.


  • Beépített tárolók.

A sok szabadon lévő holmi kaotikus látványa összezavarja az agyat és rendetlenség szűkítő illúzióját kelti, így nem javallott tele pakolni a szabadon álló területeket, továbbá a komfortérzetet is növeli a praktikusan beépített tároló egységek kialakítása.




Szeretnéd áttervezni otthonodat? Nézd meg projektjeinket: Termékek



bottom of page