top of page

Régi lakópark új köntösben

„A panelek” sokak számára egy letűnt kor maradványait jelképezhetik, tele avitt megoldásokkal. Azonban a panellakások értéke ismét felívelőben van, ebben a blogunkban elmondjuk, miért, és adunk pár hasznos tippet a „hogyan”-ra!


Elsőre különösnek tűnhet, miért indítunk erről külön blogbejegyzést, de a panellakásokban sokkal több lehetőség rejlik, mint azt elsőre hinnénk.



A panelek bája

Noha a panelek célja hajdan a tömeges lakhatás volt, aztán később maga a nagybetűs Nyugat szimbóluma, manapság pedig olyan kézenfekvő lehetőség, amely egyben lehet komfortos is. Valóban, aláírjuk, hogy az ilyen közeli társasházi létnek megvannak a hátulütői, de ez a fajta többgenerációs szoros együttélés közösséget is alkothat. Noha a házak robosztus küllemét a színesre festés sem enyhítette igazán, a panelfelújítási programok és a parkosítás sokkal élhetőbb közeggé tették a betonházas életet. A homlokzati szigetelések, a külső nyílászárcserék és részleges felújítások sokáig redukálták a közüzemi díjak emelkedését, amire sajnos az infláció mégis hatással volt, azonban a korszerűsített panel ingatlanok árai, még mindig az új építésű lakóparkok vagy családi házak alatt húzódnak. A rezsi a panelek esetében tervezhetőbb, mint a fentebb említett egyéb ingatlanoknál. Ez a szempont elsődleges lehet eladás és vétel oldaláról egyaránt. 2023-ban újra indult a Panelprogram, ami zöldterületek, postaládák, napelemek bővítését és cseréjét teszi lehetővé.


Miért érdemes panellakásokba beruházni, költözni? A panellakások a meglévő lakásvagyon jelentős részét képezik. Lokalizációjuk és tagoltságuk révén tökéletesek lehetnek azoknak a városkedvelő fiataloknak, illetve idősebbeknek, akik nem nagy volumenű otthonra vágynak és hétköznapjaikat nem a kertben töltik legszívesebben. A közlekedés rendszerint lefedett és a helyi infrastruktúra is megoldott rendszerint. Hipermarketek, parkok, kisebb üzletek szinte minden panel tömbben megtalálhatóak.




Felújítás – kezdjük az elejétől


A panellakások felújítása előtt, illetve során érdemes tisztában lenni az alábbi szempontokkal.


Statika:

A terek viszonylag adottak, nagyobb felújítások esetén, ami túlmutat egy tisztasági festésen, mindenképpen érdemes bevonni egy belsőépítészt vagy tervezőirodát, aki statikai szempontból is figyelemmel kíséri az átalakítást. 10 emeletes házaknál a negyedik, 15 emeleteseknél az ötödik emelet alatti lakásokban a bontások, speciális, írásos terhelhetőségi számításokkal, mérésekkel kiegészítve indíthatóak, azonban ezek költsége igen borsos. Ennek ellenére ez is megugorható, a vízszintes és függőleges merevítésben szerepet nem játszó, keskenyebb válaszfalak mozgathatóak, eltávolíthatóak. Ezen a ponton megemlítenénk, hogy a lakásban található tartófalak a társasház közös tulajdonát képezik. Éppen ezért egyes tartófalak bontása előtt figyelembe kell venni az alapító okirat erre vonatkozó kitételeit és a többi tulajdonos döntését is.

Apropó, ha már falak: ha kötöttek a lehetőségeink, gipszkarton falakat és/vagy tagolásra remek álmennyezeteket bátran beleálmodhatunk a lakásba. Előre legyártott betontömbök ide vagy oda, de szintbeli különbséggel még így is találkoztunk.




Villanyhálózat:

Már egy nem teljes körű újítás esetén is szembejöhetnek korszerűtlen elektromos megoldások. Sajnos az 50-60-70 éves házakban még jócskán találkozhatunk azzal, hogy bizonyos vezetékek nincsenek leföldelve, a kábelek szigetelése nem jól vagy egyáltalán nem megoldott, továbbá gyakran érhetnek minket olyan meglepetések, hogy nem megfelelő áramkörökre vannak rákötve fényforrások. Ezekre a belső tervező is rendszerint kiemelt figyelemmel fordul, hiszen nem csak esztétikai, de biztonsági szempontból is lényeges. Régebbi panellakásoknál a vezetékek sokszor falon kívül futottak, ha van rá lehetőségünk, érdemes többet behúzni a falakba, amennyiben a felújítás erre nem terjed ki, zárt kábelcsatornába vezetni azokat. Biztonságosabb és lényegesen esztétikusabb, mint a falakon össze-vissza futó vezetékek. Ajánlatos a hagyományos izzókat LED égőkre cserélni, így a fogyasztást szemmel láthatóan csökkenteni tudjuk.



Fűtés és vízrendszerek:

A lakások fűtését javarészt még mindig a távfűtés képezi. Fűtőtest cserét, leszerelést, stb. érdemes a közös képviselőnek jelezni. Továbbá, nyáron az erre kijelölt időszakokban ajánlott megtenni, ilyenkor ház szinten leeresztik a csövekben futó vizet. A legtöbb panellakásban már mérőket helyeznek a fűtőtestekre. Ezen mérők segítségül lehetnek a lakók és a közművek felé is. Valljuk be, a régebbi panelek vizesblokkos megoldásai igen sajátosak, rengeteg logikátlan gesztussal találhatjuk szembe magunkat. Mivel ezen csövek helyzete adott, így sajnos meggyűlhet a bajunk egy-egy új gipszkarton takarófal vagy WC kagyló berakásával. Utóbbinál sajnos a szabványméretek (csövek, tömítések) változhattak az elmúlt évtizedek alatt, nem haszontalan ezeknek utánajárni. A panelek fürdőszobája rendszerint szűk és eredetileg fürdőkáddal ellátott, amiket modern, kényelmes zuhanyzós fürdővé is át lehet alakítani. A mellékhelyiség kisebb méretei miatt a WC kagylók méretére és fajtájára mindenképp fordítsunk figyelmet. Frappáns megoldás lehet a beépített tartály, de ehhez az esetleges vízórák és vízcsövek elhelyezkedését is latba kell vetnünk.



Falak:

Szinte biztosan számíthatunk arra, hogy a falakon lévő burkolat/tapéta/festés alatt több „egyéb” réteget is felfedezhetünk. Érdemes ezeket letisztítani, s arra rádolgozni. Glettelésnél szintén kiemelten fontos a jó alapozás, előkészítés és a megfelelő alapanyagok kiválasztása. Ezek híján szinte biztosan kudarcra vagyunk ítélve.


Konyha:

A panellakásoknál rendszerint szeparált módon lehet a konyhával találkozni. Amennyiben amerikai konyha jellegű megoldást szeretnénk, egyeztessünk belsőépítésszel. A „vizes” kérdésekben, hely kihasználásban mankóként támaszkodhatunk rájuk. Ami pedig a keskenyebb konyhai kiépítést illeti, egy korábbi cikkünkben írtunk a megfelelő (konyha)asztal kiválasztására.










bottom of page